Ma 2022. 8. 9, kedd, Emőd napja van.
Holnap Lörinc napja lesz.

Jelenlegi hely

21-22. óra

49. feladat

Táblázat elkészítése:
Ha a nyers dokumentumból dolgozunk, akkor a szöveg kijelölés után kérjük a Táblázat/Szövegből táblázat... menüpontot, de előtte alkalmas elválasztójeleket helyezünk a nyers szövegbe.

Ha üres táblázatot kérünk, akkor nekünk kell begépelni az adatokat, de talán most ez az egyszerűbb. 8x2-as táblázatot kérünk. 10-es betűmérettel dolgozunk. Az első oszlop negyedik sorában a cellát két részre osztjuk a Táblázat/Cellák felosztása... menüponttal. Ennek a sornak az utolsó cellájában négy bekezdést írunk. A szavak mögötti pontokat tabulátorral készítjük. De mivel Tab-ot leütve a kurzor a következő cellába lép, így Ctrl+Tab-ot kell használni. A megfelelő bekezdésekre többszintű felsorolás szimbólumot kérünk, a beljebb szintezést behúzással oldjuk meg a táblázat cellájában. A táblázat utolsó előtti sorában a 2 darab cellát kijelöljük és kérjük a Táblázat/Cellák egyesítése menüpontot. Benne a szöveg középre rendezett.

Köztes megoldás, hogy a nyers szöveget betöltve készítünk egy alkalmas üres táblázatot és a megfelelő cellákba az előzőleg kijelölt szavakat helyükre mozgatjuk (legegyszerűbben egérrel való vonszolással.)
Mielött a mozgatást elkezdenénk a megfelelő bekezdéseken a többszintű felsorolást készítsük el.

50. feladat

Táblázat elkészítése:

Ha a nyers dokumentumból dolgozunk, akkor a szöveg kijelölés után kérjük a Táblázat/Szövegből táblázat... menüpontot, de előtte alkalmas elválasztójeleket helyezünk a nyers szövegbe.

Ha üres, 12x5-as táblázatot kérünk, akkor nekünk kell begépelni az adatokat.
Köztes megoldás, hogy a nyers szöveget betöltve készítünk egy alkalmas üres táblázatot és
a megfelelő cellákba az előzőleg kijelölt szavakat a helyükre mozgatjuk (legegyszerűbben
egérvonszolással.)

Képlet használata a Táblázat/Képlet menüpontból érhető el. Képleteket kivehetjük a függvény beillesztése legördülő listából.
Az összesen sorban képletet használunk: =sum(b3:b7). A mellette lévő cellában hasonló a képlet: =sum(c3:c7). Ezután =sum(d3:d7) és =sum(e3:e7) képletet használunk. Mindegyik képlet kérésekor formátumnak állítsuk be: 0 Ft. Egyszerübb megoldás, ha az első képletet beírjuk, utána a mezőkod váltásra kattintunk ALT+F9 és ezeket a kódokat másolva léptetjük bennük az oszlopazonosítót. Majd visszaváltva (ismét ALT+F9) frissítsük a kijelölt mezőkódokat F9-es billentyű leütésével.
A következő sorban az átlagokat számoljuk: =average(b3:b7), majd hasonlóan a mellette lévő cellákban. Maximumszámítás: =max(b3:b7).
Minimumszámítás: =min(b3:b7).
Az átlag, a maximum és a minimum soraiban formátumnak 0 db-t állítunk be.
A Bevétel számítása: =b2*b8 és hasonlóan a mellette lévő cellákban. Itt újra forint formátumot állítunk be, ezres osztással: # ##0 Ft.

Cellák szegélyezése: célszerű minden cellát kijelölni (Alt+Num 5), majd menüből kérjük a szegélyezést. Belülre vékony folytonos vonalat, körül dupla 2,5 pt-s vonalat kérünk. Ezután már foglalkozhatunk az egyedi jelölésekkel.

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja 49_feladat.doc21.5 KB
Microsoft Office dokumentum ikonja 50_feladat.doc34.5 KB

Felhasználói:

Lap tetejére