Skip to Content

Épülő új iskola

2009.06.03.
Ma látogatást tettünk a Stord Vidaregaande Skule középiskolába. Ebben az iskolában többek között a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásával is foglalkoznak.
Egy kis csoport foglalkoztatására mentünk be. Ebben a csoportban 3 gyermek volt, közülük az egyik kislány vak. Egy aranyos kis éneket énekeltek nekünk a gyerekek, majd a következő szobában bemutatták a gyermekek oktatási segédeszközeit.

Van olyan csoport ahol csak egy gyermekkel foglalkoznak. A sérült gyerekek általában 3 évig járnak ebbe az iskolába, és az életre nevelés a fő célja az oktatásuknak. Azt szeretnék elérni az oktatók, hogy egyedül is helyt álljanak a nagyvilágban a sérült diákok, ne kelljen külső segítséget igénybe venniük. Amelyik gyermeknek még szükséges az iskolai képzés, lehetősége van 1 vagy akár 2 évvel is tovább járni az oktatásra. A diákok integrált oktatásban is részt vehetnek, ez számukra szabadon választható.
Délután a középiskola új épületének építkezését mutatták be. Mivel szerencsére egyre több a diák, kinőtték a régi épületeket, így megépítésre került az elméleti oktatás számára egy új és modern létesítmény. Az épületet egy év múlva birtokba vehetik a tanulók.

A középiskola szomszédságában található egy általános iskola is, ahol 250 gyerek tanul. Kedves kis épületekből áll, leginkább egy erdei iskolához hasonlít. Különböző lehetőségek vannak a szabadban a gyermekek számára, található itt játszótér, homokozó, félcső a gördeszkásoknak, vagy görkorisoknak, sőt még egy nagyon szép műfüves sportpálya is tartozik az iskolához, amit szünetben egyből birtokba is vettek a gyerekek. Minden gyermek egy-egy lekváros goffrit eszegetett, majd mint kiderült a szülők gondoskodnak a gyermekek étkeztetéséről.
Az általános iskola elvégzése után az addigra már felépült új szakképző középiskolában folytathatják tanulmányaikat:

  • autószerelő
  • hegesztő
  • elektromos
  • építőipari
  • fodrász vagy akár
  • média és kommunikáció szakon.


Iskolalátogatás után bevittek bennünket Leirvik központjába. Megnéztük a sétáló utcát, a tengerpartot és a kis piacot. Láttuk az olajfúró tornyot, és egy halfeldolgozó telepet is.

Este egy hatalmas sétát tettünk a környéken Ildikóval és Gézával. Elsétáltunk a tengerpartra, ahol egy vitorlás kikötőt csodáltunk meg. A kilátás, a tenger, a hegyek, nehéz leírni a látványt.
 
Leirvik központja felé indultunk tovább. Minden virág most nyílik a kertekben, nem is hittem el, hogy lehet ennyi színe a rododendronnak. Hatalmasak a bokrok, hihetetlen nagyra nőnek itt a fák is. Nem sok háznál van kerítés, ahol mégis ott  leginkább sövényből növesztik, de itt nem csak tujából, vagy szilből készül mint nálunk, szinte minden növényből képesek kerítést készíteni.

Mire beértünk a centrumba már este 10 óra lett, de olyan világos volt, mintha délután 3-4 óra felé járna az idő. Lassan hazagyalogoltunk, még picit beszélgettünk a többiekkel, és éjfél körül álomra hajtottuk a fejünket .