Skip to Content

2010.04.13.

Ma a Kayseri Merkez Endüstri Meslek iskolába kezdtük programunkat, ahol a kísérőink bemutatták az informatikai és elektronikai részleg munkáját. Betekintést nyertünk több tanítási órába. Megnéztünk egy műszaki rajz órát, valamint egy informatika órát az informatikai részlegen.

Az elektronikai részlegen megnézhettük az erősáramú mérőtermet, a digitális oktató kabinetet, valamint a híradástechnikai bemutató kabinetet. Betekintést nyertünk egy gyakorlati órába is, ahol a gyerekek forrasztási gyakorlaton vettek részt. A nyomtatott áramkör felhasználására láthattunk példát, amikor bemutatták a mikrokontrollerek felhasználását különböző formákban. Bemutattak közlekedési lámpavezérlést, fényújságot, valamint különböző felépítésű játékautó vezérlést, amelyek mindegyike nyomtatott áramköri megvalósítást tartalmazott. Ezek az áramkörök lehetőséget adnak a tanulóknak, hogy játékos formában sajátítsák el a nyomtatott áramkörök előállítását, valamint alkalmazását úgy, hogy közben szert tesznek a szükséges szakmai ismeretekre.

Az iskolai látogatás után megismerkedtünk az elektronikai, villamosmérnöki, informatikai és orvosi műszerész mérnökök kamarájának vezetőivel. Tájékoztatást kaptunk a kamara működéséről, felépítéséről.

A délután folyamán rövid kirándulást tettünk a Yamula Hydroelectric vízi erőműbe. Az erőmű vezetője szóban ismertette az erőmű adatait, majd készségesen válaszolt minden kérdésünkre. A megbeszélés után körbevezetett a különböző érdekesnél érdekesebb helyszíneken. Megnézhettük a turbinákat, a generátorokat, valamint a vezérlő és biztonsági berendezéseket, melyek a vezetőmérnök elmondása szerint a legmodernebb világszínvonalat képviseli. Ezt mutatta az is, hogy utunk során csak kettő főt láttunk az egész erőmű területén. Az erőmű teljesítménye 100 Megawatt, melyet két turbina segítségével állítanak elő. A belső berendezések megtekintése után felmentünk a víztározó szintjére, ahol csodálatos látványban volt részünk. Az erőmű építése során figyelembe vették, hogy a műtárgyak tökéletesen illeszkedjenek a környezetbe. Az erőmű érdekessége az is, hogy magántőkéből hozták létre és ma is magántulajdonban van.