Skip to Content

2010.04.14.

Ma korán indultunk a Hes kábelgyárba. A gyár négyféle területet lát el kábellel. Erősáramú, gyengeáramú, optikai és adatátviteli kábeleket. Ibrahin Güven minőségbiztosítási vezető fogadott minket és tartott rövid ismertetőt. A gyár a világ 100 országába szállít termékeiből. A termékeik között réz és alumínium alapú kábelek találhatók, valamint a mai technológia csúcsát jelentő üvegszálas kábelek. Habár a vállalat negyven éves múltra tekintett vissza a gyártás során a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Az üzem 1000 embert foglalkoztat. A gyár bejárása során először az erősáramú kábelek előállítását nézhettük meg. Második állomásunkon az adatátviteli kábelek közül a telefonkábelek előállítását láthattuk. Az udvaron kábeldobok között érkeztünk meg a gyengeáramú gyártósorhoz. Érdeklődésünkre vezetőnk elmondta, hogy évente 75000 kábeldobot állítanak elő saját használatra. A gyengeáramú részlegben a lakások építésénél használatos kábelek gyártása volt folyamatban. Utolsó állomásunkon az optikai kábelek gyártási folyamatát követtük végig.

Az üzem megtekintés után Hacilar városának oktatási vezetőjével találkozhattunk, aki tájékoztatott bennünket a város oktatási helyzetéről. A tájékoztató után válaszolt az általunk feltett kérdésekre. Majd átmentünk a város polgármesteri hivatalába, ahol maga a polgármester fogadott bennünket. 11 éve a város élén álló Ahmet Herdem kedvesen kötetlen formában elbeszélgetett velünk a város helyzetéről és a régióban elfoglalt helyzetéről. Megemlítette, hogy náluk a legalacsonyabb a munkanélküliség. Elmondása szerint különleges kihívások elé állítja őket, hogy a nyári időszakban nagyon sok a turista. Meglepetésünkre a polgármesteri hivatal vendégházában folytattuk beszélgetésünket, ahol csatlakozott hozzánk a területi oktatási vezető is.

Miután elbúcsúztunk a város vezetőitől egy rövid kirándulást tettünk a város határában található Erciyes hegyre, mely az Anatóliai tartomány legmagasabb pontja. Az itt található síparadicsom igen közkedvelt a téli sportokat kedvelők között.

Este elmentünk vacsorázni Zeynep Genc igazgatónővel és férjével, illetve barátaival a Kayadibi étterembe. Helyi specialitásokat szolgáltak fel, ezek közül is nagyon érdekes ízű volt a csak helyi környéken termő növényből készült üdítő ital. A desszertet a közeli SeyiR kávézóban fogyasztottuk el, ahonnan lenyűgöző kilátás tárult elénk a város esti fényire.