Skip to Content

2010.04.11.

Ma szabadnapot kaptunk. Reggeli után elindultunk felfedezni a lakóhelyünk szűkebb környezetét. Sétánk során összefutottunk egy helyi üzletemberrel, aki elkísért utunkon, és több nyelven beszélve megismertetett minket az iszlám vallás titkaival, valamint azokkal a nevezetességekkel, melyeket szerettünk volna megnézni.

Először a Sule mecsetet néztük meg belülről, miközben idegenvezetőnk elmondta a muzulmánok imádkozási szokásait. Majd átmentünk az Haci Kilic mecsetbe, miközben megmutatta a Bedesta mecsetet, mely a város legrégibb vallási épülete. A mecsetet elhagyva megnéztük a ravatalozási helyet, ahol a város összes vallási közösségének halottjait elbúcsúztatják az európai embernek kissé szokatlan módon.

Ezután átmentünk Sultanhani karavánszerájba. Itt pihentek meg annakidején a hosszú úton lévő karavánok tevehajcsárjai és állataik. Érdekes volt látni az egykori élet kellékeit és nyomait.

Majd átmentünk a bazár területére, ahol vasárnap lévén csak kevés árus volt nyitva. Utunk végén sajnos csak kívülről ismerkedtünk meg a Citadella látványos épületével.

Ebéd után találkoztunk Ersen Atannal, aki tájékoztatott a másnapi programunkról, majd ismét egy nagy sétát tettünk a városban.