Ma 2024.7.21. vasárnap, Dániel napja van.
Holnap Magdolna napja lesz.

Jelenlegi hely

19-20 óra

Táblázat
47. feladat
A kedvezményre jogosító címkék táblázattal készültek. 2x2-es táblázatot kérünk. Egy cellában elkészítjük a szöveget és beszúrjuk a szimbolikus jelet. A cella tartalmának kijelölése után átmásoljuk a többi cellába a címkét.

Vagy a kedvezményre jogosító címkéket megtördeljük oly módon, hogy egy bekezdésve 2-2 kerüljün, két cimke közé pedig TAB-ot helyezzünk el, majd jelöljük ki ezeket a bekezdéseket. Kérjük a Táblázat menü Konvertálás/Szöveg táblázattá menüt és cellahatárolónak állítsuk be a TAB- ot.

48. feladat
ATáblázat elkészítése:
Ha a nyers dokumentumból dolgozunk, akkor gyorsan elkészíthetjük a táblázatot. Vegyük észre, hogy az első sor kivételével mindegyik cellában csak egy szó van. Tehát a szavak közötti szóközöket kellene cellahatárló vonalra cserélni. Ezért a nyers szövegben egyelőre vegyük ki az Állami Erdei Vasutak Mátravasút szavak közötti szóközt. A mögötte található járatszámok (pl.: 31212, majd 31222 stb.) után lévő szóközöket is vegyük ki. Jelöljük ki a Km szótól a dokumentum végéig a nyers szöveget. Kérjük a Táblázat/Szövegből táblázat... menüpontot és cellahatárolónak állítsunk be Más-t. A mögötte lévő ablakba írjunk be egy szóközt. Megéri így készíteni, mert OK nyomása (vagy Enter) kész a táblázat, a cellákban a megfelelő szavak állnak. Már csak formázni kell a táblázatot. Ne felejtsük el visszatenni a szóközöket. Ötletek a formázáshoz: pl. Jelöljük ki a Km szót tartalmazó cella alatti 8 darab cellát. Kérjük eszköztárból vagy menüből a középső szegélyvonal törlését. (Ilyenkor halvány szürkével a cellarácsvonalak még látszanak, ha azt sem szeretném látni a Táblázatok menüpontból a Rácsvonalak elrejtésé-t kell kikapcsolni.) Majd a mellette lévő 8 darab cellát jelöljük ki és F4-et nyomunk, hasonlóan járunk el a mellette lévő cellákkal is. Ha az összes időpontot tartalmazó cellát kijelöljük, egyszerre kérhetjük rá a közére igazítást. A Km alatti számokat, ha kijelöljük, egyszerre állíthatjuk be, hogy a cellákban található bekezdések jobbra igazítottak és jobb behúzásuk 0,3 cm. Hasonlóan, ha az összes megállóhely nevét kijelöljük, egyszerre állíthatjuk be a 3 cm-hez a tabulátort és kitöltésnek a pontsort kérjük menüből. (Ahhoz, hogy a pontsor „látszódjék" a Tab billentyűt is meg kell nyomni minden szó végén! De mivel cellában vagyunk és ne a következő cellára ugorjon a kurzorunk kivételesen a tabulátor pozícióhoz való ugráshoz a Ctrl+Tab-ot kell leütni!!!)

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja 47_feladat.doc31 KB
Microsoft Office dokumentum ikonja 48_feladat.doc32.5 KB

Felhasználói:

Lap tetejére