Ma 2024.2.26. hétfő, Edina napja van.
Holnap Ákos, Bátor napja lesz.

Jelenlegi hely

Szövegszerkesztés

21-22. óra

49. feladat

Táblázat elkészítése:
Ha a nyers dokumentumból dolgozunk, akkor a szöveg kijelölés után kérjük a Táblázat/Szövegből táblázat... menüpontot, de előtte alkalmas elválasztójeleket helyezünk a nyers szövegbe.

Felhasználói:

19-20 óra

Táblázat
47. feladat
A kedvezményre jogosító címkék táblázattal készültek. 2x2-es táblázatot kérünk. Egy cellában elkészítjük a szöveget és beszúrjuk a szimbolikus jelet. A cella tartalmának kijelölése után átmásoljuk a többi cellába a címkét.

Vagy a kedvezményre jogosító címkéket megtördeljük oly módon, hogy egy bekezdésve 2-2 kerüljün, két cimke közé pedig TAB-ot helyezzünk el, majd jelöljük ki ezeket a bekezdéseket. Kérjük a Táblázat menü Konvertálás/Szöveg táblázattá menüt és cellahatárolónak állítsuk be a TAB- ot.

Felhasználói:

17-18 óra

Élőfej / Élőláb
42.    feladat
Formázzuk meg a címet tartalmazó bekezdést, majd nevezzük el főcim stilusnak.
Készítsünk alcím stilust a Melyek az ISDN... bekezdésből és az Új kedvezmény... bekezdésből.
A világhálón... szöveg beírásakor a 3 darab pontot beszúratjuk az Alt+Ctrl+. billentyű kombinációval. Vagy a Beszúrás/Szimbólum/Különleges karakterek/Három pont menüponttal.

Felhasználói:

15-16 óra

Hasábok

38. feladat
Számozást elkészítése. Minden sornak külön bekezdésnek kell lennie. Tördelést csee segítségével oldjuk meg. Az alfa szótól kezdődően minden harmadik szóközt kell kicserélni Enterre. A Mit keres: ablakba egy szóközt gépelünk. A Mire cseréli: bekezdésjelet kérjünk. Minden harmadik szóközt kell kicserélnünk: Következő, Következő, Csere.
Következő lépés a sorszámozás készítése. Formátum/Felsorolás és számozás... menüponttal. A kiválasztott számot a Testreszabás nyomógombbal állíthatjuk be, hogy arab szám, egy . és ) jel legyen mögötte. Ne feledkezzünk meg, hogy a Betűtípus... nyomógombbal beállítsuk a félkövér és dőlt írásmódot! Valamint ügyeljünk arra, hogy a szám helyzete jobbra zárt legyen!
A számozott bekezdéseket jelöljük kis, majd kérjünk 4,5 cm és 6 cm-hez középre rendező tabulátort. Helyezzük el a tabulátorokat (szóköz cserréje tabulátorra), ezután  függőlegesen kijelöljük a betűket, Alt és bal gomb segítségével és kérjük Betűtípusnak a Symbol-t.
Hasábok kialakítása: az alfa szótól az omegáig jelöljük ki, és állítsunk be 2 hasábot Formátum / Hasábok / Kettő. A nű szó elé  elé állva törjük meg a dokumentumot 2 hasábba Beszúrás/Töréspont/Hasábtörés, vagy a CTRL+SHIFT+ENTER billentyűkombinációval.

Felhasználói:

13-14. óra anyaga

Címsorok

34. feladat
Dokumentum tördelése előtt vegyük észre, hogy az évszámok előtt kell bekezdésjeleket tenni. Ennek a gyors megvalósítása, ha az 1-es előtti szóközöket cseréljük le bekezdésjelre.
Címsorokkal dolgozzunk.
Az első bekezdés legyen egy főcím stílus, az Előzmények és A mohácsi bekezdések alcím stílusúak, az évszámos bekezdéseknek pedig tegyük évszám stílusba.
Stílusok elkészítése:
Legegyszerűbb úgy elkészíteni a stílusokat, hogy megformázzuk a bekezdést, majd belekattintunk a Stílusdobozba és beírjuk a stílus nevét.

Felhasználói:

9-10. óra anyaga

27. feladat
Szolgáltatásaink felsorolásánál ebben a feladatban még nem használjuk a felsorolás számozás lehetőséget, itt még beszúrással hozzuk létre a pipa szimbólumot. A Beszúrás/Szimbólumok panelen a Wingdings betűtípusból válasszuk ki, majd a kurzort a megfelelő helyre pozícionálva, F4 billentyűvel megismételjük az utolsó műveletet, így nem kell minden alkalommal elővenni a Szimbólum panelt.
A boríték, és telefon szimbólumokat is a Beszúrás/Szimbólumok panelen a Wingdings betűtípusból válasszuk ki.

Felhasználói:

7-8 óra anyaga

Szegélyek és mintázat bekezdésre vonatkozik, így elég csak benne állni a bekezdésben.

Nem kell semmit sem kijelölni!!!

 

21.doc

A keret mindig a behúzások közötti részt keretezi.

A dokumentum 5 középre igazított bekezdésből áll. Térközöket ne felejtsük el beállítani.

Keretezés:

Felhasználói:

5-6 óra anyaga

16.doc
Bekezdésformázások: 1. bekezdés középre zárt, következő sorkizárt, 1 cm-es első sor behúzással.
6 pt-os karakteremelés végeztünk az a2+b2=c2 bekezdésnél az indexekkel.
Tabulálásnál jobbra igazított tabulátorokat használtunk a helyi értékek miatt a 4, 8, 12 cm-hez pozícionálva.

Felhasználói:

3-4. óra anyaga

9.doc
Megbeszéltük a formátummásoló ecset használatát:
Kijelölöm a másolni kívánt bekezdést vagy karaktersorozatot, amelyik szövegrészre vagy bekezdésre át szeretném örökíteni a formátumot, az egérkurzorral (ecset alakú) áthúzom a kívánt részt. Amint végeztem az ecset ikon inaktívvá válik.
A dokumentum több részén is alkalmazva duplán kattintsunk az ecset ikonra, ebben az esetben ameddig vissza nem kattintunk az ikonra alkalmazhatjuk a formátum másolást, ezt a kurzor, ecsetre változott alakja is jelzi.

Felhasználói:

Oldalak

Feliratkozás RSS - Szövegszerkesztés csatornájára

Lap tetejére