Citroen - Automata parkolás

2005 július 11Forrás: Auto2 Online

A Citroen új talnulmányautója a C3 City Park olyan parkolást segítő rendszerrel állt elő amely jelentős mértékben megkönnyíti az autósok által néha nehéznek tartott két gépkocsi közé parkolást. A vezető a középkonzolon található nyomógomb segítségével aktiválja a parkolóhely érzékelő rendszert. A rendszer 25 km/h alatti sebességnél, három távolságérzékelő segítéségével érzékeli a parkolóhelyet. Az érzékelők, amelyeket a gépkocsi első és hátsó lökhárítójába építettek be, pontosan bemérik a környező akadályokat.

A rendszer hangjelzéssel tájékoztatja a vezetőt, ha egy megfelelő méretű parkolóhelyet érzékel. Ebben az esetben a vezető a gépkocsi megállításakor tudja bekapcsolni a parkolást segítő rendszert, és máris kezdődhet a manőverezés.

A kormány működtetésétől teljes mértékben mentesített vezetőnek nincs más dolga, mint a rendszertől kapott instrukcióknak (hang- és fényjelzések) megfelelően előre gurulni, vagy tolatni. A kormány automatikus forgatása folyamatos és a gépkocsi helyzetváltoztatásától függ.

Kulcs nélkül nyílik

2006 március 11 Forrás: HVG

A kártyás, kulcs nélküli ajtónyitás és motorindítás egyelőre csupán néhány autómárka (Renault, Suzuki, Toyota, Volvo, Cadillac, Infiniti) esetében képezi a felszerelés részét, de a következő három évben több tucat új autóban lesz természetes. A rendszer további fejlesztéseként bankkártyánkkal is üzembe helyezhetjük az autót, a távolabbi jövőben pedig ujjlenyomatunkkal nyithatjuk és hozhatjuk mozgásba autónkat.

Az út szélén lerobbant autónkat távszerviz segítségével javíthatjuk majd meg. A szertehálózó adatokat feldolgozó központi számítógépek szinte minden problémára tudják majd a megoldást, a balszerencsés sofőrnek csak követnie kell a rendszer online utasításait.

Automatikus parkolóház az Akácfa utcában

2007 március 19 Forrás: ingatlanbefektetes.hu

Januárban kezdték építeni a VII. kerületi Akácfa utcában azt az újdonságnak számító automata parkolót, amely kis alapterületen 341 gépkocsi befogadására lesz alkalmas. Jóval kisebb építési terület és rövidebb kivitelezési idő mellett az automata parkolórendszereknél nincs szükség rámpákra, közlekedő utakra, lépcsőkre, liftekre, világításra, de szellőztetésre sem, így sokkal hatékonyabbak a hagyományos mélygarázsoknál.

Az MP SystemTM automata parkolórendszereinek flexibilitása lehetővé teszi, hogy olyan ingatlanokon is parkolóhelyeket lehessen kialakítani, ahol hagyományos garázsokat nem lehet építeni.

Az automata parkolórendszereket a parkolóházak, irodaházak, szállodák, lakóingatlanok mellett gépjármű bemutató termek és szervizek tulajdonosai is tudják használni, ahol fontos a kis alapterületen nagy mennyiségű gépjármű biztonságos tárolása, mivel az automata parkolórendszerekben tárolt gépjárművekhez illetéktelenek nem tudnak hozzáférni. Szintén lehetséges automata parkoló rendszereket telepíteni felújított épületek belső udvarába, szűk foghíjtelkekre, akár föld alá, akár föld fölé.