Skip to Content

Blogok

Lékhorgászat

Ma egy igazán izgalmas nap vár ránk. Vendéglátónk úgy készített fel, hogy nagyon melegen öltözzünk. Lékhorgászatra megyünk. Délben indultunk Olkijokiba.

Először egy gyönyörű vendégházba kalauzoltak minket.

A telken még egy kisebb faház állt, amire mi azt hittük, hogy szauna, mivel odaérkezésünk után hamarosan füstölgött a kémény. De nagyot tévedtünk. Egy olyan hatszög alakú házikó volt, aminek a közepén egy rostonsütő volt kialakítva, ez alatt raktak tüzet, no hát ettől füstölgött a kémény.

Mintha egy elvarázsolt kastélyban lettünk volna. A tűz mellé egy fadarabra nagy lazacdarabokat helyeztek el. És rögtön ezután elindultunk a tengerre.

Körülbelül 10 perc múlva megérkeztünk. Előkerültek a horgászfelszerelések, majd besétáltunk a megfelelő halfogó helyre.

2009.01.28.

11 óra után pár perccel érkezett a kocsi, kisérőnkkel Mairevel és elindultunk Ouluba. Útközben megálltunk egy benzinkútnál és a közelben lévő boltba bementünk nézelődni.

Utunk következő állomása a tengerpart, ahol nem álltuk meg, hogy rásétáljunk a tengerre. Majd még a vasútállomásra is ellátogattunk.

Ezek után Oulu peremén leparkoltunk, és bejártuk a tengerparti piacot, ahol egy finn levest ettünk. Ilyen kedves kis piacot még nem is láttunk eddig, nem volt nagy, az emberek barátságosak, a piac pedig nagyon tiszta volt.

Majd lenéztünk a folyó partra, ahol a bátrabb emberek be is mennek a hideg vízbe. Brrrr

Ezek után bementünk a városközpontba ahol benéztünk egy könyvesboltba és egy nagyobb áruházba.

2009.01.27.

8ra beértünk az iskolába, a tegnap befejezett DVD-t kiirtuk.Csináltunk neki boritót is az Adobe Illustrator nevü programmal. Majd 3felé elindultunk haza. 4re hazaértünk, megmutattuk a DVD-t a többieknek, mindenkinek tetszett.

Vissza az általános iskolába

Ma 8:45-kor indultunk a Pattijoki Koulu iskolába. Ez egy általános iskola Raahe-ben, ahol mint ebben az orszaágban minden általános iskolában 9 évfolyamon tanulnak a gyerekek. Betekintést nyerhettünk az alsó tagozatosok testnevelés órájába, és ének órájába, ez utóbbi során a gyerekek egy gyönyörű finn dal eléneklésével kedveskedtek nekünk.

2009.01.26.

8ra mentünk a suliba. Nagyjábol elkészítettük a DVD tartalmát amit holnap kiírunk és borítót is csinálunk hozzá.

Európai szinvonal

Ma véletlenül együtt ebédeltünk Maireval. Nagyon jót beszélgettünk, Finnországról, iskoláról, gyerekekről.

Faggattuk az itteni rendszerről, Ő pedig nagyon szívesen mesélt a viselkedési problémákkal és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekről is.

Elmondta, hogy Finnországban ha egy tanuló nehezebben tart lépést a többiekkel akkor még véletlenül sem buktatják meg, helyette inkább kis csoportokba külön foglalkoznak velük. Ha egy tanulónak mégsem sikerül felkészülni a vizsgára a tanévek során, akkor van lehetősége még egy plusz vizsgafelkészítő évre az iskolában maradni, vagy ha akar akkor elmehet egy teljes év szakmai gyakorlatra tapasztalat szerzés céljából, és megteheti, hogy csak ezek után vizsgázik.

Snowmobile

Ma 11-kor indultunk Kalajokiba snowmobile-ozni. Matti volt a vezetőnk (a nagy vadász), aki útközben a helyi nevezetességeket mutatta be.

ZOO és a Mikulás

Ma egy elég hosszú nap várt ránk. Reggel 8-kor indultunk a Ranuai állatkertbe. Két óra múlva tartottunk egy rövid kávészünetet egy út menti presszóba. 11 órára értünk a Ranuaba. Már a bejárat is mesés volt. Csodás jégkunyhó fogadott minket, gyönyörűen kifaragott állatkaszobrokkal.

A pénztár egy shop-ban volt, ahol apró ajándékokat is vásároltunk. Jegyvásárlás közben megkérdezte a pénztáros, hogy melyik országból jöttünk. Akkor még nem értettük miért a kérdés, de rögtön utána egy magyar nyelvű útmutatót tarthattunk a kezünkben.

2009.01.23.

Ma is 8ra mentünk a suliba. Reggel kis kavarodás volt, a tanárunk beteg lett, beültünk az animációra és folytattuk a DVDnk anyagának gyüjtését. Majd csatlakoztunk a tanárokhoz.

Textil szakma

Lybeckerin Kasi- ja Taideteollisuusopisto nevü iskolát látogattuk meg.

Ebben az iskolában textilipari szakmát tanulnak a diákok. Az épület nagyon szép, tágas, a folyosókon a diákok munkái találhatók. Az ebédlő székeit is a diákok tervezték meg.

A varrás tanítására kialakított tantermekben az elméleti padok mellett a varrógépek kaptak helyet.

A szővő teremben, rengeteg szövőgép  és rokka található, a szövőgépek számítógéppel vezérelhetők. Érdekesség, hogy nem volt két egyforma munka. Minden szövőgépen más-más termék készül. Terítők, sálak, szőnyegek, olyan is volt, ahol hulladékokból szőtek lábtörlőt.