Skip to Content

Snowmobile

Ma 11-kor indultunk Kalajokiba snowmobile-ozni. Matti volt a vezetőnk (a nagy vadász), aki útközben a helyi nevezetességeket mutatta be.

Amikor odaértünk, mindenki kapott ruhát, csizmát, kesztyűt és sisakot, majd a szánokhoz érve bemutatták a fontosabb tudnivalókat. Ketten ültünk egy szánon, A vezetőnk ment elől és mi követtük szorosan. Az erdőben, csodás helyeken jártunk, kipróbáltuk a szlalom pályát és az egyenes szakaszt is. Félúton cseréltünk a szánon, hogy senki ne maradjon ki az élvezetekből. A visszafelé vezető úton, a gyerekek egy jeges kanyarban megcsúsztak és felborult velük a snowmobile, de szerencsére semmi baj nem történt, a motort felállították és így még egy élménnyel gazdagabbak lettek.  A túránk végeztével leparkoltunk és megvendégeltek minket egy szabadtűzön sütött szafaládéval. Valami isteni volt, sosem jutott volna eszünkbe télen odakint sütögetni. A tulaj kisgyermekei is ott játszottak, és szemmel láthatóan nem fáztak, kesztyű nélkül dobálták a havat (nekem már rég lefagytak volna az ujjaim) Amíg bent öltöztünk addig meg mezítláb rohangáltak körülöttünk, az biztos, hoyg más a hőháztartásuk, mint nekünk. 

Hazafelé Matti bemutatta a házát, majd a legkedvesebb hobbijáról mesélt, ami a vadászat. Elmentünk a vadászházba, ami 60 vadásznak ad menedéket. Egy kis patak partján helyezkedik el ez a nagyon szép házikó, Fotókon bemutatta a építkezés fázisait. Gyönyörű szauna ház állt a patak túlpartján, és még egy feldolgozó és hűtőház is tartozik az épülethez.

Kiderült, hogy nem ez az egyetlen hobbija, egy kis csónakház volt a következő állomás. Édesapja épített egy csodálatos csónakot, de nem egy közönséges csónakot, egy hatalmas motoros szépséget, amivel horgászni szokott járni a család.

Az utolsó állomásunk a tengerpart, ahol Matti nyaralója várt minket. Kicsi, varázslatos házikó, a kertben tűzrakó hellyel és szaunával. Teljesen be volt fagyva a tenger, akár át is sétálhattunk volna Svédországba. Csöndes, nyugodt telek az erdő szélén, a kert végében a tengerrel. Senki sem kívánhatna ennél kellemesebb helyet a pihenésre.

Nagyon jó volt betekinteni egy finn kolléga szabadnapjába. Közvetlen, barátságos, vidám és segítőkész embert ismerhettünk meg. Csodálatos nap volt.