Skip to Content

Blogok

Fesztivál

2009.06.13.
Ma a Thermos fesztiválra voltunk hivatalosak. Itt felléptek a sérült gyerekek, illetve az őket tanító tanárok is.

Óralátogatás

2009.06.12.
Ma a Stord Vidaregaande Skule iskolában óralátogatáson vettünk részt az ép és a sérült gyerekeknél egyaránt. Az integrált oktatás keretein belül betekinthettünk egy angolórára. Az óra elején egy diák a beadandó feladatát olvasta fel angolul. Egy esszét kellet írniuk, arról hogy hogyan érzik magukat ebben az iskolában. Milyenek a tanárok, és a diáktársak. A felelet nagyon szépen felépített fogalmazás volt, hiba nélkül olvasta fel a tanuló. A többiek megtapsolták, nagyon tetszett a diáktársaknak is.

Integrálódás

2009.06.11.
Ma a Fitjar Secondary Schoolban az integrált hátrányos helyzetű tanulók helyzetét tanulmányoztuk. A diákok maguk dönthetnek arról, hogy az integrált oktatásban szeretnének-e tanulni.

Fórum

2009.06.10.
Ma ismét a Stord Vidaregaande Skule iskolába kezdtük a napot. Egy fórumon vettünk részt, ahol a tanárok, a gyerekek segítői és az iskola pszichológusai is jelen voltak.

Iskolarendszer

2009.06.09.
Anna Karin a norvég iskolarendszert ismertette ma délelőtt.

Munkahely

2009.06.08.
Délelőtt elmentünk egy foglalkoztatóba. Itt dolgoznak a sérült diákok is. Ennél a vállalatnál elég sokrétű munkát tudnak biztosítani ezeknek az embereknek. Több ágazat található itt, például:

Bømlo

2009.06.08.
Ma Bømlo szigeteit jártuk körbe. Sigmund, Geir Peder, és Arne mutatta be nekünk a sziget nevezetességeit.
Először a katolicizmus bölcsőjébe, Mosterbe mentünk. Felmentünk a hegy tetejére, ahol egy hatalmas keresztet állítottak Olaf Tryggvason és Olaf Haraldsson emlékére. Ők voltak az első királyok akik a kereszténységet hirdették Norvégiában. A hegycsúcs felé vezető úton, egy sziklahasadékot mutattak idegenvezetőink, mint kiderült Haraldsson király ebben a mélyedésben bújt el a felkelők elől.

Farm

2009.06.06.
Délelőtt elmentünk a Stord Vidaregaande Skule középiskolához tartozó farmra, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek dolgoznak heti két, vagy három alkalommal. Itt az asszisztensek, illetve a farmon dolgozók  segítik a diákokat.
A farmon egy hatalmas üvegházban virágokat ültettek. Ezeket a  cserepes virágokat később kiárusítják.

Tanárképző főiskola

2009.06.05.
Ma a Stord  Haugesund tanárképző főiskolába kalauzoltak el bennünket.
http://www.hsh.no/english.htm
Mint kiderült 1839 óta folyik Norvégiában tanárképzés. 1866 óta Leirvikben is elkezdődött az ilyen irányú képzés. 1994-ben tömörült össze 4 iskola, így vette fel a mai formáját. Ez egy közepes méretű főiskolának számit ebben az országban.

Hátrányos helyzetűek oktatása

2009.06.04.
Ma ismért látogatást tettünk a Stord Vidaregaande Skule középiskolába. Anne Karin Sele Moe és Lars Inge Isdahl igazgatóhelyettesek fogadtak minket, majd a már ismert csoportba mentünk be egy matematika órát meglátogatni. A tanáron kívül még egy asszisztens is segítette a tanulást.