Skip to Content

Bømlo

2009.06.08.
Ma Bømlo szigeteit jártuk körbe. Sigmund, Geir Peder, és Arne mutatta be nekünk a sziget nevezetességeit.
Először a katolicizmus bölcsőjébe, Mosterbe mentünk. Felmentünk a hegy tetejére, ahol egy hatalmas keresztet állítottak Olaf Tryggvason és Olaf Haraldsson emlékére. Ők voltak az első királyok akik a kereszténységet hirdették Norvégiában. A hegycsúcs felé vezető úton, egy sziklahasadékot mutattak idegenvezetőink, mint kiderült Haraldsson király ebben a mélyedésben bújt el a felkelők elől.


Visszatérve kiinduló pontunkhoz, egy kis piknikre invitáltak Geir Pederék. Nagyon finom norvég palacsintát sütött felesége, hozzá házi eperlekvárt kínáltak, sőt még egy mogyorótortával is megleptek minket.

Kis pihenő után a helyi színházba mentünk, ahol egy idegenvezető megmutatta nekünk Norvégia első katolikus templomát, amit Olaf Tryggvason építtetett. A templomban  a nők az északi oldalon férfiak a déli oldalon ülhettek csak le a misén. A kismamák szülés után a templom hátuljában egy elketrecezett részen foglalhattak csak helyet, amíg a pap tisztátalannak ítélte Őket. A falon még az eredeti festés volt látható, az oltár már újrafestett, a szószék szintén eredeti állapotában látható. A keresztelő tál az állvánnyal és hozzátartozó baldachinnal a Dán tengerészek adománya. Az oltáron elhelyezkedő két gyertyatartó szintén adomány, mégpedig azért, hogy a templom padlójába temessék az adományozót.

Templomlátogatás után egy vikingmúzeumot is körbejártunk. Belépve a múzeumba, talpunk alatt  tekeredett a három alvilági szörny egyike a világkígyó, a vikingek fő ellensége. A múzeumban bemutatásra került az élet születésének története, a világ gerincét alkotó kőrisfa, amely összekapcsolja a három világot. Az eget, földet és a föld alatti világot. Találtunk a földön egy nagy kört, ami ezt három fázist szimbolizálta, középen az istenek, kijjebb az emberek, és legkívül az óriások és gonosz lelkek elhelyezkedését. A magasból Odin főisten, a háború istene tekintet le alattvalóira.

A múzeumból egy alagúton mentünk tovább a színházba. Ez egy gyönyörű szabadtéri sziklaszínház, fából készült nézőtérrel, színpaddal. Minden évben előadják Olaf Tryggvason történetét. Színházi előadásokon kívül, különböző koncerteket is szerveznek.

Uzsonnára Sigmundékhoz voltunk hivatalosak. Szarvas pörköltet ettünk pároltzöldségekkel, rizzsel és krumplival. Majd körbevezetett minket szülőföldjén, ami egy holdbéli tájnak tűnt számunkra. Megmutatta melyik épületbe járt általános iskolába, amiben anno csak egy osztályterem volt az összes évfolyam számára, és hogy a gyerekek közül Ő volt a legidősebb.